Vijf daagse Divali Festival

Inleiding

Divali is een van de meest bekende en vreugdevolle feestdagen in het Hindoeïsme, gevierd door miljoenen mensen wereldwijd. Dit prachtige festival draait om het licht, in al zijn vormen: het licht van kennis, het licht van innerlijke verlichting, en het licht dat onze omgeving verheldert. Hoewel de meeste mensen zich vooral richten op de viering van Divali zelf, markeert de Vedische kalender dit festival als een vijfdaagse spirituele reis. Laten we samen dieper ingaan op de betekenis van deze vijf dagen en ontdekken welke rijkdom aan inzichten ze te bieden hebben.

Divali: Een Spirituele Reis van Vijf Dagen naar Innerlijk Licht

Divali, het feest van licht, is een diepe reis naar zowel uiterlijke als innerlijke zuiverheid. Door de vijf dagen van dit festival worden we herinnerd aan eeuwenoude lessen uit onze geschriften, die ons de weg wijzen naar een leven van balans, overvloed en spirituele groei. Elk aspect van het festival weerspiegelt een boodschap die we kunnen gebruiken om hedendaagse problemen te begrijpen en op te lossen.

Laten we elke dag van dit heilige festival verkennen, zowel in termen van de historie als wat het ons kan leren over de uitdagingen van vandaag.

Dag 1: Dhanteras

Dhanteras, de eerste dag van Divali, is gewijd aan de verering van Dhanvantari Devta, de goddelijke geneesheer, die volgens de geschriften tijdens het Samudra Manthan ( karnen van de oceean) verscheen met de pot van Amrit (nectar van onsterfelijkheid). Deze dag staat ook in het teken van Kuber Devta, de beschermer van rijkdom, en Yama Devta, de bewaker van het levenseinde. Het gebruik om metalen, sieraden en nieuwe gebruiksvoorwerpen te kopen op deze dag symboliseert de wens om voorspoed in ons leven te brengen.

Wat kunnen we leren?
Dhanteras nodigt ons uit om de balans tussen gezondheid en rijkdom te overwegen. In onze moderne wereld hebben we de neiging om materialisme boven welzijn te plaatsen. Dit is een oproep om de innerlijke gezondheid voorop te stellen, net zoals de uiterlijke rijkdom of te wel de materiele buitenkant. Net zoals we nieuwe dingen aanschaffen, zouden we moeten investeren in onze fysieke en mentale gezondheid. Gezondheid is de ultieme rijkdom, en spirituele zuiverheid kan ons helpen om de uitdagingen van stress en een hectisch leven te overwinnen.

Hoe kunnen we het toepassen?
Gebruik deze dag om aandacht te schenken aan je welzijn. Beoefen meditatie, neem rust en zorg voor een gezond maar bovenal een zuiver eetgewoonte vrij van dierenleed. Overweeg daarnaast hoe je financiële welzijn in harmonie kan brengen met je spirituele waarden. Vraag jezelf af: investeer ik mijn tijd en energie in dat wat echt betekenisvol is?

Beoefen meditatie, neem rust en zorg voor een gezond maar bovenal een zuiver eetgewoonte vrij van dierenleed.

Sandra

Dag 2: Narak Chaturdashi en Hanuman Jayanti

De tweede dag van Divali herinnert ons aan de historische overwinning van Krishna Bhagwaan over de demon Narkasura. De geschriften vertellen hoe Bhagwaan Krishna de 16.100 gevangen vrouwen bevrijdde en de duisternis van Narkasura’s heerschappij beëindigde. Dit symboliseert het verdrijven van onwetendheid, zonde en innerlijke duisternis.

Op dezelfde dag vieren we Hanuman Jayanti, ter ere van Hanuman Baba. Zijn verschijning een dag voor Divali symboliseert onwrikbare toewijding, kracht en de overgave aan het goddelijke.

Wat kunnen we leren?
Narak Chaturdashi daagt ons uit om naar binnen te kijken en de ‘Narkasura’ in ons leven te identificeren—negatieve gewoonten, giftige relaties, en onopgeloste emoties die ons gevangen houden. We moeten onszelf bevrijden van innerlijke demonen zoals angst, woede en jaloezie.

Hanuman Jayanti herinnert ons aan de kracht van dienstbaarheid en nederigheid. In een wereld waarin ego en persoonlijke belangen vaak de boventoon voeren, inspireert Hanuman Baba ons om ons leven in dienst te stellen van iets hogers, met toewijding en kracht.

Hoe kunnen we het toepassen?
Neem deze dag de tijd om je innerlijke obstakels te identificeren en bewuste stappen te zetten om ze los te laten. Voer een ritueel uit dat symboliseert hoe je deze ‘demons’ uit je leven verdrijft, zoals het opruimen van je ruimte of het verbranden van een negatieve gedachte op papier. Denk ook na over hoe je, net als Hanuman, een rol kunt spelen in de dienstbaarheid aan anderen zonder verwachtingen.

Mata Lakshmi, de godin van rijkdom en voorspoed, uitnodigen in ons leven en huis.

Sandra

Dag 3: Deepawali/Divali

De derde dag van Divali, ook wel Deepawali genoemd, is de dag waarop we Mata Lakshmi, de godin van rijkdom en voorspoed, uitnodigen in ons leven en huis. Volgens de geschriften verscheen Lakshmi Mata op de Amavasya tithi van de maand Kartik. We vieren ook de terugkeer van Ram Bhagwaan naar Ayodhya na 14 jaar ballingschap. De lichtjes die door de inwoners werden aangestoken, symboliseren de overwinning van licht op duisternis.

Wat kunnen we leren?
In een moderne context kunnen we Divali beschouwen als een kans om het licht van kennis en liefde te laten schijnen in tijden van onwetendheid en conflict. De terugkeer van Ram Bhagwaan herinnert ons eraan dat zelfs na tijden van beproeving, het licht altijd zal zegevieren. Het belang van Lakshmi Mata gaat verder dan materiële rijkdom; het draait om innerlijke overvloed, een geest van dankbaarheid en de keuze om licht in ons leven te laten.

Hoe kunnen we het toepassen?
Denk op deze dag na over waar je het licht in je leven kunt aansteken. Welke gebieden van je leven hebben verduidelijking nodig? Hoe kun je meer dankbaarheid cultiveren voor de overvloed die al in je leven aanwezig is? Voer rituelen uit zoals het aansteken van lichtjes, niet alleen als een eerbetoon aan Lakshmi Mata, maar ook om bewust positieve energie te verspreiden in je huis, je relaties en je gedachten

Dag 4: Govardhan Puja

Op de vierde dag vieren we Govardhan Puja, waarbij we Bhagwaan Krishna eren voor het beschermen van de inwoners van Gokul door de berg Govardhan op te tillen. Dit verhaal symboliseert de relatie tussen mens en natuur. Het aanbidden van de berg en de verzorging van vee benadrukken de verantwoordelijkheid om de natuur en haar inwoners te respecteren en te beschermen.

Wat kunnen we leren?
Govardhan Puja biedt ons een kans om na te denken over onze relatie met de natuur. In een wereld waar klimaatverandering en uitputting van natuurlijke hulpbronnen aan de orde van de dag zijn, moeten we leren van Bhagvaan Krishna’s daad van bescherming. De les van Govardhan Puja is er een van duurzaamheid, verantwoordelijkheid en zorg voor de aarde.

Hoe kunnen we het toepassen?
Denk op deze dag na over je ecologische voetafdruk. Hoe kun je beter voor de natuur zorgen? Misschien is het tijd om bewustere keuzes te maken in je consumptiegedrag, afvalbeheer of energieverbruik. Voer rituelen uit waarbij je de natuur eert—plant een boom, maak contact met dieren, of besteed tijd aan het waarderen van de aarde. Dit zal niet alleen spirituele balans brengen, maar ook een bijdrage leveren aan het behoud van onze planeet.

Dag 5: Bhai Dooj

De vijfde en laatste dag van Divali is Bhai Dooj, een dag gewijd aan de liefde en band tussen broers en zussen. De geschriften vertellen dat Yamraj Deva, de god van de dood, op deze dag zijn zus Yamunaji bezocht. Hij zegende haar en beloofde dat iedere broer die door zijn zus op deze dag geëerd wordt, gezegend zou zijn met een lang leven.

Wat kunnen we leren?
Bhai Dooj is een krachtige herinnering aan het belang van familiebanden in een steeds individualistischer wordende wereld. De dag moedigt ons aan om stil te staan bij onze relaties en de verbinding met onze dierbaren te verdiepen. De band tussen broer en zus staat symbool voor wederzijdse zorg, bescherming en steun.

Hoe kunnen we het toepassen?
Gebruik deze dag om je relaties te versterken. Of het nu met je broer, zus of andere naasten is, neem de tijd om hen te eren en te waarderen. Toon liefde en erkenning voor de rol die zij in je leven spelen, en neem de kans om gebroken relaties te helen of misverstanden op te lossen. In een bredere context kunnen we Bhai Dooj gebruiken om de banden van gemeenschap en broederschap te vieren.

In een wereld waar duisternis soms lijkt te overheersen, herinnert Divali ons aan de kracht van licht, liefde en wijsheid.

Sandra

Spirituele waarden toepassen

Divali is meer dan een festival van uiterlijke pracht; het is een uitnodiging om ons leven te verlichten, zowel innerlijk als uiterlijk. Elke dag van het festival biedt ons een kans om stil te staan bij de lessen uit de historie en geschriften en deze in ons moderne leven te integreren. Wanneer we deze spirituele waarden toepassen, kan Divali ons leven daadwerkelijk transformeren en ons helpen om licht, vrede en overvloed te verspreiden in ons dagelijks bestaan.

In een wereld waar duisternis soms lijkt te overheersen, herinnert Divali ons aan de kracht van licht, liefde en wijsheid. Het roept ons op om, net als de kleine dia’s die onze huizen verlichten, een bron van helderheid en warmte te zijn voor anderen. Wanneer we deze diepere betekenis van Divali omarmen, worden we bewuste dragers van licht, niet alleen tijdens het festival, maar elke dag van ons leven.

Moge het licht van Divali je pad verlichten en overvloed, vreugde en vrede brengen in elk aspect van je bestaan.

Mantra:

Ohm Laksmi Maa Karotu Kalyanam, Aroygyam Sukha Sampadaam

Shudha Buddhi Pradaaya Cha, Deep Jyotir Namóstute

Jai Maa Laksmi